Prvi odnosi već u pubertetu
 
 
 
Informacija da su deca u šestom razredu seksualno aktivna šokirala je Novosađane, ali iznenadila i stručnjake koji rade sa mladima, pošto njihova saznanja pokazuju da tinejdžeri u prve odnose stupaju najranije krajem osnovne škole. Stručnjaci navode da iz godine u godinu deca sve ranije postaju polno zrela i aktivna, a ističu i da roditelji, zauzeti poslom, i ne primećuju promene kod svoje dece. Na prve intimne odnose decu najčešće navode radoznalost, uverenje da je u pitanju ljubav, pa i naivna želja za dokazivanjem.
 
                      
Roditeljima ni na pamet ne pada da bi njihova deca mogla da se upuste u seksualne odnose pre nego što stignu bar do srednje škole. Jedna Novosađanka, majka ćerke od 12 i sina od 16 godina, kaže da od svoje dece očekuje da pokažu zrelost pre nego što stupe u intimne odnose.

- Potpuno otvoreno razgovaramo o seksu, za nas to nije zabranjena tema. Ipak, koliko god da pričamo, ne znam šta sve može da im se mota po glavama. Deci su danas dostupni razni filmovi, pa sigurno i tako stiču pogrešnu sliku o seksu. Za moju decu još je rano da stupe u seksualne odnose, jer je u njihovim godinama to stvar dokazivanja, a mislim da su i oni toga svesni - kaže ova majka. Ona napominje i da deca ne shvataju šta znači biti u ozbiljnoj vezi, niti kakve posledice to povlači.

Koliko god roditelji pričali sa decom, ipak se dešava da neki od njih dožive prvo seksualno iskustvo pre male mature.
- Istraživanje od pre nekoliko godina pokazalo je da u osnovnoj školi u seksualne odnose stupi sedam odsto sedmaka i osmaka, a u prvom srednje njih 14 odsto. Moguće je da se granica pomerila na dole i da ranije stupaju u polne odnose, ali se ipak i dalje radi o malom procentu dece. Šokantna je činjenica da toga ima i u šestom razredu, naročito kada se uzme u obzir da je prosek dobijanja prve menstruacije, što se smatra završetkom puberteta, 13 i po godina - kaže dr Branka Gajin, šef Savetovališta za mlade u Domu zdravlja.

Na rano stupanje u seksualne odnose mlade najčešće navodi radoznalost, to što misle da je u pitanju ljubav, ali i želja da budu „glavni“ u društvu.
- Na radionicama sa decom u sedmom i osmom razredu, pa i prvom srednje, najviše je onih koji i ne pomišljaju na seks, pa im je i neprijatno kada se o tome priča. Deo njih se koleba i ne zna šta da uradi, ali manji procenat dece ima tvrd stav da su polno zreli i da mogu da stupe u odnose. Njima je svejedno šta im se priča, oni su već doneli odluku - objašnjava dr Gajin.
Roditelji su šokirani kada otkriju da su deca, bez obzira na godine, zainteresovana za seks ili su već i stupili u prve odnose. Dr Gajin navodi da nekada i roditelji dođu u Savetovalište.

- Jedna majka je bila šokirana kada je otkrila da njena ćerka u šestom razredu ima dosta starijeg dečka i da su blizu stupanja u intimne odnose, dok je druga otkrila da njena ćerka u sedmom razredu već upražnjava seks. Ovi roditelji su jako zaokupljeni poslom i jako malo vremena posvećuju deci. Ne primećuju neke promene, ne razgovaraju sa decom - ispričala je Gajinova.
 
 
Pritisak vršnjaka
Lekari kažu da deca u tom periodu adolescencije misle da im seks „podiže rejting u društvu“. Iako su oni tada polno zreli, nisu dostigli psihološku zrelost. U potrazi za stalnim dokazivanjem, idu na žurke i piju alkohol. Sve to je posledica toga što ne znaju kako da se izbore sa stalnim pritiskom vršnjaka i misle da su na taj način pronašli rešenje.
 
 
Neke radionice u savetovalištu i školama namenjene su i roditeljima. Slučaj koji je potresao Novi Sad pokazuje da bez obzira na sve radionice, koje se rade sa decom još od četvrtog razreda i razgovore sa roditeljima, ipak mladima seks postaje interesantan sve ranije. Iskustvo u praksi pokazuje da nekada u tom uzrastu već dolazi i do neželjene trudnoće. Dr Mirjana Anđelić iz Specijalne ginekološke ordinacije „Genezis“ nedavno je rekla za „Blic“ da najmlađe devojčice koje dolaze na abortus imaju 13 ili 14 godina.

- Takvi slučajevi su zaista retki i sporadični. Nekada se to dešava sa devojčicama u osmom razredu, koje su odlični đaci, ali u pubertetu imaju potrebu za bliskošću i ne znaju kako s time da se izbore - kazala je dr Anđelić, uz napomenu da je otvoren razgovor dece i roditelja jako važan.

Stručnjaci podsećaju da je na odraslima da decu nauče kako da se izbore sa zamkama odrastanja. Važno je da deca u tom uzrastu imaju dovoljno informacija i o šteti koju mogu sebi i drugima da nanesu preranim stupanjem u seksualne odnose, ali im treba ponuditi i alternativu. Naučiti ih da seks u osnovnoj školi nije „kul“, niti „in“, jer ako rano postanuseksualno aktivni neko vreme u školi će možda biti popularni, ali sigurno ne omiljeni.