Program "Ti biraš"
 
 Program ima preporuku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport i deo je Akcionog plana za mlade.
 
 
 
 
Da li ste znali?
 


- Svaka šesta devojka mlađa od 19 godina imala je iskustvo bar jedne neželjene trudnoće; u Srbiji se godišnje registruje oko 16.000 adolescentskih trudnoća, a preko 90% ovih trudnoća je neželjeno (Istraživanje Novosadskog humanitarnog centra)

- Studije koje su urađene u Institutu za majku i dete pokazuju da svaka šesta adolescentkinja koja je abortirala kasnije ima psihičke probleme.
 
- 20-30% adolescenata ima bar jednu polno prenosivu infekciju. Mladi od 15 do 26 godina spadaju u rizičnu grupu. Zbog imunološke i anatomske nezrelosti sluznice reproduktivnih organa i nepotpune hormonske aktivnosti, upalni procesi se kod mladih osoba brže razvijaju i težeg su oblika.

- Rano stupanje u seksualne odnose zbog nelečenih polno prenosivih infekcija može povećati rizik od raka grlića materice, odnosno, može ga čak udvostručiti

- Od ukupnog broja ustanovljenih trudnoća u Studentskoj poliklinici, 60 odsto studentkinja trudnoću prekida kao neželjenu.

- Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa pokazuju i da je u Srbiji zdravlje mladih od 18 do 26 godina ozbiljno ugroženo porastom seksualno prenosivih infekcija.
 
- Jedan od vodećih uzroka smrti kod mladih žena u zemljama u razvoju jesu komplikacije zbog trudnoće nastale u periodu između 15 i 19 godina starosti.

 
 

 
Podstaknuti ovim činjenicama pokrenuli smo program preventivne i vršnjačke edukacije  „Ti biraš”, koji pored informativnog upoznavanja sa temama o reproduktivnom zdravlju, riziku stupanja u prerane seksualne odnose, abortusu, polno prenosivim bolestima...uključuje interaktivne radionice i pruža praktični podsticaj na razmišljanje o životnim izborima koji mladi prave i kakve posledice ti izbori nose sa sobom. Projekat „Ti biras” pruža korisne modele i radioničarske vežbe koje na adekvatan način osposobljavaju mlade da se suprotstave pritisku loših modela u svom okruženju i donesu dobre odluke.

 

 

 Zavrsni izvestaj sa projekta - Rezultati istrazivanja školaska 2012/2013 http://www.omladina.info/newsdocs/admin/upload/tibiras_fokus_ns.pdf

 

 

Zavrsna press konferencija u Vladi Vojvodine, Novembar 2011   www.vojvodina.gov.rs/index.php
 

 

Zavrsni izvestaj sa projekta - Rezultati istrazivanja, školska  2011/2012   www.omladina.info/docs/appm/TiBiras.pdf
 
 
 
 
Mladima u Srbiji su potrebne sistemske i sveobuhvatne usluge informisanja, edukacije i podrške u oblasti reproduktivnog zdravlja i bolesti zavisnosti. Sve više smo svedoci sve ranijeg stupanja mladih – i osnovaca i srednjoškolaca – u seksualne odnose, povećane stope abortusa među tom populacijom, povećanja polno prenosivih bolesti, ali i raznih oblika zavisnosti poput zavisnosti od nikotina, alkohola, kockanja/kladionice i najzastupljenije zavisnosti – narkomanije.
 

 

 
Ovi podaci su šokantni i pokazuju da je program preventivne i vršnjačke edukacije više nego neophodan. Mladi predstavljaju buduće nosioce našeg društva, a njihovi vrednosni odabiri budućnost društva. U mlade treba ulagati i zato želimo da im pomognemo da postanu vođe sa integritetom podstičući ih da danas prave dobre izbore za svoj život.
 

 

 
 Prijavite svoju školu putem kontakt-forme ili telefonom.

 
 
Najbolja bezbednost mladih ogleda se
u preventivnoj edukaciji!
 
 
Svaka dobra promena u društvu počinje od pojedinca: ako se pojedinac promeni nabolje, nabolje se menja i celokupno društvo.
 
 
Ti biraš!