Broj mladih u Srbiji koji žele da život nastave u inostranstvu se smanjio, izjavila je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković ocenjujući da se značajno povećao broj onih koji svoju budućnost vide u mestu u kome trenutno žive.

Ministarka Samardžić Marković je, prilikom predstavljanja istraživanja "Budućnost omladine u Srbiji - potencijal i perspektive", navela da se u odnosu na istraživanje iz decembra 2007. godine, za više od deset procentnih poena smanjio broj mladih, od 15 do 30 godina, koji žele da napuste Srbiju.

Istraživanje, koje je u maju ove godine izvršio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) za potrebe Ministarstva omladine i sporta, pokazuje da su motivi za odlazak u inostranstvo i dalje pitanje standarda, a potom mogućnosti boljeg školovanja i usavršavanja znanja.

Prema tom istraživanju, među mladima uzrasta 15 do 19 godina, spremnost da napusti zemlju iskazalo je 15 procenata (čak 29 odsto u 2007.), u grupi od 20 do 24 godine - 17 odsto (25 odsto pre dve godine), a u starosnoj grupi od 25 do 29 godina svega sedam odsto (16 procenata u prethodnom istraživanju).

Spremnost da ostanu u Srbiji, međutim, pokazalo je daleko više mladih - 35 odsto uzrasta 15 do 19 godina (21 odsto u 2007.), 40 procenata onih od 20 do 24 godine (29 odsto pre dve godine) i 57 procenata onih od 25 do 29 godina (42 odsto u prošlom istraživanju).

Prema istraživanju, urađenom na uzorku od 4.700 ispitanika, povećao se broj mladih koji bi živeli u nekom većem mestu, a omladina iz Beograda je najzadovoljnija mestom u kome živi.

Samardžić Marković je kazala i da je jedan od osnovnih zaključaka istraživanja i da postoji razvijena svest o nedovoljnoj informisanosti kod mladih u Srbiji, kao i da je najveća potreba za informacijama koje se tiču mogućnosti i načina zapošljavanja, obrazovanja i usavršavanja, sporta, dobijanja stipendije.

Prema nalazima istraživanja, broj korisnika interneta među mladima se kreće od 48 odsto kod onih od 25 do 30 godina, potom 54 odsto u grupi od 20 do 24 godina i 57 odsto kod tinejdžera.

Kada je reč o socijalnim mrežama, svaki treći tinejdžer ima svoj profil na Facebook i to skoro 40 odsto onih između 20 i 24 godina.

Istraživanja pokazuju i da mladi u Srbiji pokazuju veliko interesovanje za kurseve stranih jezika, vožnju, obuke za rad na računarima, kao i obuke radi lakšeg zapošljavanja i prekvalifikacije, navela je ministarka ocenjujući da važnu ulogu o brizi o mladima pored resornih ministarstava, imaju kompanije, nevladine organizacije, ali i mediji.

Rezultati istraživanja pokazali su i da skoro svaki četvrti u kategoriji omladine nema posao, ali je u potrazi za njim.

I pored visokog stepena nezaposlenosti mladih, kao i u istraživanju iz decembra 2007. godine, mladi pokazuju veće interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa od svih ostalih kategorija stanovništva.

(Tanjug)